Przepis na ciasto "Leśny mech"
Składniki
450 g. szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1,1/3 szkl. cukru
3 jaja
1,1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyzeczki proszku do pieczenia
300 ml .śmietany kremówki 30%
2 śmietan-Fixy lub 2 łyżeczki żelatyny rozrobionej w małej ilości wody
cukier waniliowy
owoc granatu lub np. truskawki 🙂
Sposób przygotowania
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Miksujemy jaja z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ,pieczemy przez ok 1godz. w temp.180 stopniach. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami ,cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru. Na ciasto wykładamy śmietanę ,wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta, lekko uklepujemy i posypujemy owocem granatu/truskawkami.